Předmětem studia je zemědělská výroba, a to zejména její rozmístění, na základě jejich forem, zaměření, struktury, intenzity a pod a dále podmínky a zákonitosti tohoto rozmístění.
Zemědělská výroba je vědomé obhospodařování půdy za účelem výroby rostlinných a živočišných produktů pro uspokojení potřeb lidské společnosti
Přírodní podmínky vytvářejí svým komplexním působením určité hranice zemědělství (limity) – např. nadmořská výška, zeměpisná šířka, sucho, mrazivé dny aj.
půda se využívala do vyčerpání, pak ji opustili
obráběná půda a průloh (dlouhodobě neobráběná půda)
orná půda a půda ležící úhorem, ta se střídá každé dva roky
půda se rozdělila na tři díly, dva se osely (na jaře a na podzim) a třetí se nechala ležet - a další rok se to pak posunulo
střídají se plodiny - obiloviny, okopaniny, krmoviny. Má to větší výnosy. Obiloviny to obohatí o dusíkaté látky a tak.
Nomádické pastevectví,Tradiční rotační samozásobitelské typy zemědělství, Tradiční intenzivní samozásobitelské zemědělství malých závodů, Tradiční smíšené zemědělství malých závodů, Tradiční polotržní zemědělství specializované, Tradiční zemědělství latifundií zaměřené na (živočišnou produkci, rostlinnou produkci), Plantážní zemědělství, Tržní zemědělská malovýroba, Zemědělské velkostatků, Tržní specializované zemědělství, Rančerství, Vysoce zprůmyslněné zemědělství